Opskrift på Luciabrød

Den 13. december, er Luciadag og der vil mange steder i Danmark være flotte optog med lys i kronerne. Og til denne dag, hører luciabrød sig til, så se at komme i gang i køkkenet, så du kan have nogle luciabrød klar til d. 13. december.

Brød til 6 - ca. 12 stk
  • 75 g smør
  • 1½ dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 tsk sukker
  • ¼ tsk safrantråde (ca. ¼ gram)
  • 1 æg
  • ½ tsk groft salt
  • 400 g hvedemel (ca. 6½ dl)            
Æg til pensling
Pynt med Korender, rosiner eller tranebær.
Bagetid: Ca. 12 min. ved 225°.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og rør gæren ud heri. Stød sukker og safrantråde i en morter, til safrantrådene er helt knust. Rør "safransukkeret" i mælkeblandingen sammen med de øvrige ingredienser (hold lidt mel tilbage). Slå dejen godt sammen med en ske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. ½ time. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 12 stykker. Tril fx nogle stykker i fingertykke pølser, der formes til S"er.

Del de andre stykker dej i hver 3 dele og tril dem til 13 cm lange pølser. Form pølserne til figurer. Læg luciabrødene på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 15 min. Pensl brødene med æg, pynt med korender og bag luciabrødene midt i ovnen.

Server evt. luciabrødene med koldt smør.

Tips: Safran kan erstattes af ½ tsk stødt gurkemeje. Korender kan erstattes af rosiner eller tranebær.
Kilde :

Ingen kommentarer:

Send en kommentar